Proč zdražuje pivo? Chmel za to nemůže, míní experti, stále nákladnější jsou však další vstupy

Pivo v Česku opět zdražilo, co za tím všechno stojí? Pivovarnictví je jedno z energeticky nejnáročnějších oborů, cenu piva však neovlivňují suroviny, řekl Blesk Zprávám odborník ze Sdružení přátel piva Tomáš Maier, který promluvil i o krizi vesnických hospod. „Ječmen a chmel nutný pro výrobu jednoho půllitru ve velkém pivovaru stojí dnes tak asi 60 haléřů. Takže když pivovary odůvodňují zdražování piva růstem cen surovin, tak si neskutečně vymýšlejí,“ uvedl. „Výrazně také rostly a stále rostou i ceny vstupů souvisejících přímo s pohostinstvím, například ceny výčepní technologie, skla a dalšího vybavení,“ řekl Blesk Zprávám Zdeněk Kovář za Plzeňský Prazdroj.

https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti/735009/proc-zdrazuje-pivo-chmel-za-to-nemuze-mini-experti-stale-nakladnejsi-jsou-vsak-dalsi-vstupy.html